TROBADA DE SANT PAU AMB SANT ANTONI, EL CORB
EL CORB O, COM DIUEN ARA: LA BAIXADA DEL CORB.
Malgrat que és una llegenda i ja sabem que aquestes coses poden ser verídiques o simplement contarelles que la gent transmet per referències o simplement perquè ho han sentit contar.
La visita de sant Antoni a sant Pau es un auto sacramental que és representa a Son Servera des de fa molt de temps, sols existeix un altre localitat a tota Mallorca que també fa la representació i és Mancor de la Vall on el descendent de Rasputín (el corb) encara baixa del campanar del poble per alimentar els dos eremites, el relat seria així:
Es conta que sàpiguen sant Antoni que ell no era el primer que és va dedicar a la vida contemplativa, va voler conèixer el que fou, per això es va desplaçar a la vivenda que tenia sant Pau a una cova prop del desert. Un corb alimentava cada dia a sant Pau amb un tros de pa, per això aquell dia va voler aportar menjar a ambdós veient que l'eremita havia tingut visita. Aquesta és la representació que és dur a terme cada dia 17 de gener a Son Servera i, que ha estat poc contada, degut a la seva significació religiosa, cosa poc comuna a les festes que foren convertides en religioses, una vegada que començaren com a paganes i, aquest es el cas.
Per el que sabem de la representació no fou importada de cap poble dels voltants del nostro, tan sols vàrem rebre la capella d'Artà, les tradicions no comprenien aquest tipus de representació. Tal vegada la seva incorporació fou més cosa de després de molts d'anys de sols celebrar els foguerons i les beneïdes i, tal vegada el que era més important les captes de les almoines.
A Son Servera primerament ho varen incorporar durant el segle XIX abans de les beneïdes per fer la festa més duradora, la Banda de Música, la corporació local, sant Antoni i el dimoni es desplaçaven de la plaça de sant Joan fins a la Punteta, on havien construït una barraca on hi és trobava sant Pau esperant la visita de sant Antoni. Amb un bastó i un corb de fusta es feien els moviments adients per tal de que el dimoni amb els seus balls e intents per agafar el pa, no aconseguia el prendre l'aliment als dos eremites, cosa que era molt normal que així fos. Després de la primera reforma de l'obreria així com la coneixíem fins ara, l'emplaçament de la representació del corb fou traslladada a la plaça nova on hi muntaven un cadafal amb la barraca a damunt, per aprofitant l'alçada de l'edifici del front amb un cable fer baixar un corb dissecat, que arribava al seu destí i sempre a mans de sant Pau, que llavors el partia amb sant Antoni.
Pel que fa a la constància que tenim de la llegenda, existia al Retir a Madrid una ermita que fou feta en honor del primer eremita. Per decorar-la fou encarregat al pintor sevillà Diego de Velázquez un quadre a l'any 1634 que representa l'escena que dèiem. Al segon pla del quadre hi ha també la llegenda del enterrament de sant Pau, que degut a que sant Antoni va saber que havia mort quan anava de tornada a casa, el trobà mort i amb l'ajuda de dos lleons el va poder enterrar, degut en aquest fet el sant és també el patró dels enterradors. El quadre passà a forma part de la pinacoteca del museu del Prado a l'any 1819 degut a la demolició de l'ermita de sant Pau.
A baix hi trobeu el quadre de Velázquez.
El corb baixant amb la coca.
Pel que fa a les tradicions d'aquests tipus de celebracions llegendaris, em dir que en el cas de Son Servera en Miquel Calet i la seva dona avui mateix han confirmat que fa més de cinquanta anys que en Miquel fa baixar el corb. Pareix ser que ja hi ha successor i un net seu ha fet les maniobres de dalt del terrat i ell, que l'he vist a baix a devora del cadafal ha fet que el corb, no anés marxa enrere, simplement amb un gir de les anelles que enganxa amb el fil que el deixa baixar fa que torni al seu lloc d'inici mirant de cap on va.
Aquestes coses son les que menys presència de gent tenen, degut a que tots aquells que volen veure després les beneïdes, no és mouen de la plaça per no perdre el seu lloc. Tal vegada seria una de les coses que més ben explicades farien que hi hagués més interès per veure la petita cerimònia.
Comentarios
Publicar un comentario